Quarantine Read List!


  Σε αυτή την ενότητα θα ήθελα να προτείνω κάποια θεατρικά έργα που θεωρώ πως είναι σημαντικό να διαβάσει και να μελετήσει κανείς εν μέσω καραντίνας, εφόσον υπάρχει άπλετος ελεύθερος χρόνος για να διαβάσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Σε αυτή τη λίστα υπάρχουν κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας διαφόρων θεατρικών συγγραφέων με μεγάλο ενδιαφέρον. 
  Πολλά θέατρα έχουν προχωρήσει αυτές τις μέρες στην online και δωρεάν παραχώρηση παραστάσεων από το αρχείο τους, γεγονός που αποτελεί μία πολύ ευγενική πρωτοβουλία εκ μέρους τους. Έτσι μπορούν να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου άνθρωποι που αγαπούν το θέατρο και πηγαίνουν τακτικά θέατρο αλλά και άνθρωποι που δεν έχουν δει ποτέ ξανά θέατρο και αυτό μπορεί να θεωρηθεί μία καλή αρχική επαφή με το θεατρικό γεγονός. Σίγουρα όμως, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιδιόμορφη σχέση επικοινωνίας σκηνής και πλατείας κατά τη διάρκεια μίας θεατρικής παράστασης. Οι ισορροπίες είναι διαφορετικές, η αίσθηση του στιγμιαίου, που είναι καθοριστική για την έκβαση της κάθε παράστασης ξεχωριστά εξαφανίζεται όταν μία παράσταση δεν παρακολουθείται ζωντανά από το κοινό στη πλατεία ενός θεάτρου. Περνώντας λοιπόν από αυτή τη θεωρία φτάνω στο συμπέρασμα πως η πιο κοντινή επαφή που μπορεί να έχει ένα άτομο με το θέατρο, εξ αποστάσεως, είναι το βιβλίο, το δραματικό κείμενο. Σίγουρα το δραματικό κείμενο αποτελεί τη βάση και την αφορμή για το θεατρικό γεγονός, την παράσταση, αλλά σίγουρα κάποιος θα αφουγκραστεί καλύτερα το δραματικό κείμενο μέσω του βιβλίου παρά μέσω ενός βίντεο που αρκετές φορές δεν θα καταφέρει καν να ακούσει σωστά και καθαρά όλους τους λόγους των δραματικών προσώπων. 
   Με αφορμή τα παραπάνω, θα ήθελα να προτείνω κάποια από τα σημαντικότερα θεατρικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας που είχαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν το θέατρο σήμερα. Προφανώς η λίστα είναι τεράστια αλλά για αρχή θα πρότεινα κάποια έργα που με έχουν επηρεάσει στον τρόπο με τον οποίο παρακολουθώ θέατρο αλλά και κάποια που θεωρώ άξια ανάγνωσης λόγω της θεματικής τους.


   1. Περιμένοντας τον Γκοντό- Samuel Beckett

  Ένα κείμενο με άπειρες ερμηνείες, άπειρες απόψεις που έχουν ειπωθεί. Ποιος είναι άραγε αυτός ο Γκοντό; Είναι άνθρωπος; Μήπως κάτι ανώτερο; Καμία σημασία δεν έχει να αναζητήσουμε κάτι τέτοιο κατά την ανάγνωση του δραματικού αυτού κειμένου. Ο Γκοντό μπορεί να είναι τα πάντα αλλά και τίποτα. Ο ίδιος ο Beckett δεν ενδιαφέρθηκε εξάλλου τόσο για το Γκοντό αλλά κυρίως για το ''αιώνιο'' ''Περιμένοντας''. Κατά τη γνώμη μου το συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί ποτέ να διαβαστεί μονόπλευρα. Αν διαβαστεί από κάποιον σήμερα, σίγουρα δεν θα έχει καμία σχέση αν ο ίδιος άνθρωπος το διαβάσει μετά από κάποιους μήνες ή χρόνια. Δημιουργεί ερωτήματα για ζητήματα που αποτελούν αιώνια ερωτήματα για όλους τους ανθρώπους και την ίδια τη ζωή. Ένα βιβλίο αριστούργημα που έγραψε ο σπουδαίος Samuel Beckett το χειμώνα του 1948-49 χρησιμοποιώντας τον υπότιτλο Μία ιλαροτραγωδία σε δύο πράξεις και αξίζει σίγουρα να διαβάσεις.


2. Βρικόλακες- Henrik Ibsen

  Ο Νορβηγός συγγραφέας έγραψε το 1881 το έργο του με τίτλο Βρικόλακες. Η δράση του εκτυλίσσεται στη δυτική Νορβηγία σε ένα μεγάλο φιόρδ και συγκεκριμένα στο σπίτι της κυρίας Άλβινγκ. Μέσα από την οικογένεια αυτή, ο συγγραφέας καταπιάνεται με ζητήματα κοινωνικά αλλά και απολύτως ενδοοικογενειακά. Σχολιάζονται οι κοινωνικοί κανόνες που μπορεί να λειτουργήσουν καταπιεστικά κατά της μοναδικότητας του ατόμου αλλά και κατά των επιθυμιών του. Με αριστοτεχνικό τρόπο καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και σχολιάζει την υποκρισία της. Εκτός από αυτά τα θέματα καταπιάνεται και με ζητήματα ταμπού για την εποχή όπως τα αφροδίσια νοσήματα, οι αιμομικτικές σχέσεις αλλά και οι ψυχικές διαταραχές. Ένα έργο κλασικό πλέον για τους λάτρεις του καλού θεάτρου.


3. Απόψε αυτοσχεδιάζουμε- Luigi Pirandello

  Με πρωτότυπο τίτλο το ιταλικό, ''Questa Sera Sirecita a Sogetto'', ο Σικελός Pirandello έγραψε ένα έργο για το θέατρο και γενικότερα για την τέχνη του θεατρικού φαινομένου. Ένα θεατρικό έργο με ζητήματα τη ζωή και την τέχνη αλλά και τη μεταξύ τους σχέση. Πρόκειται για ένα έργο με διαφορετική δομή από τα περισσότερα δραματικά κείμενα. Με λίγα λόγια στο ''Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε'' ένας σκηνοθέτης μαζί με ένα θίασο προσπαθούν να ανεβάσουν μία παράσταση βασισμένη σε ένα διήγημα, του ίδιου του Pirandello. Ο συγγραφέας Pirandello σχολιάζει εδώ την παντοδυναμία ενός σκηνοθέτη την εποχή εκείνη και βάζει τους ηθοποιούς, οι οποίοι επηρεασμένοι ψυχικά από την εμπλοκή τους με το ρόλο, επαναστατούν εναντίον των υποδείξεων του σκηνοθέτη τους, διώχνοντας τον από το θέατρο και έτσι στήνουν μόνοι τους την δική τους παράσταση. Ένα άκρως διασκεδαστικό θεατρικό κείμενο που θίγει καίρια ζητήματα για το θέατρο, τους ηθοποιούς, τους σκηνοθέτες αλλά και τη σχέση της ζωής με την τέχνη.





Προφανώς και η λίστα είναι τεράστια και τα παραπάνω τρία έργα είναι απλώς ένα δείγμα. Σε ένα επόμενο read list θα προταθούν και άλλα σπουδαία δραματικά κείμενα που αξίζει κανείς να διαβάσει. Μέχρι τότε, enjoy!

Αποτελέσματα αναζήτησης

Αποτελέσματα

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου